top of page
  • Black Instagram Icon

モデルホタレディゾルバレシリキダレシムルタナ:登記簿からの抹消に必要な書類と手続き

  • lbouthopdahiterba
  • Aug 19, 2023
  • 5 min read


In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.


Aceasta cerere trebuie insotita de o serie de documente juridice, intre care hotararea AGA de aprobare a dizolvarii cu lichidare simultana, imputernicire notariala pentru persoana care depune actele, dovada platii taxelor la ONRC si de publicare a hotararii AGA in Monitorul Oficial partea a IV-a (taxele se achita direct la ONRC).




model hotarare dizolvare si lichidare simultana



Procedura efectiva de lichidare si, implicit, de radiere poate incepe abia dupa trecerea unei perioade obligatorii de 30 de zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial partea a IV-a a hotararii de dizolvare cu lichidare simultana, perioada in care eventualii creditori / opozanti pot ataca decizia (pot face opozitie la dizolvarea si lichidarea societatii), potrivit art. 234 din legea nr. 31/1990. Atentie, publicarea in Monitorul Oficial partea a IV-a poate avea loc si la o luna-o luna jumatate de la depunerea actelor in aceasta prima etapa la ONRC. Numararea celor 30 de zile se face dupa apartitia in monitor a AGA de dizolvare.


Datele concrete fata de care societatea se raporteaza si intreprinde anumite demersuri privind decizia sa de a se radia sunt doar cele de pe documentele legale: certificatele de mentiuni eliberate de ONRC, data Monitorului Oficial partea a IV-a in care s-a publicat AGA de dizolvare cu lichidare simultana si de la care se calculeaza cele 30 de zile de opozitie si alte asemenea.


Bilantul de lichidare este un alt document, pe care societatea trebuie sa-l depuna doar la ANAF, asa cum am specificat mai sus, dupa admiterea cererii de dizolvare a societatii de la ONRC, bilant care are sume atat pe precedent, cat si pe coloana de curent.


Ca urmare, pana la radierea societatii din ONRC, aceasta are personalitate juridica si poate sa intreprinda absolut toate operatiunile normale, obisnuite ale unei societati, inclusiv vanzarea mijloacelor fixe. Faptul ca societatea este in dizolvare cu lichidare simultana nu reprezinta nici un impediment ca societatea sa-si valorifice / scadea din evidenta bunurile, dimpotriva, chiar trebuie efectuate aceste operatiuni.


Exista doua etape,prima fiind cea de inregistrare a cererii de dizolvare si lichidare simultana,urmata de etapa cererii de radiere. Aceasta ultima cerere se va inregistra laRegistrul Comertului, dupa 30 de zile de la data publicarii in MonitorulOficial. Se mai adauga si un alt termen, de 15 zile pentru a se comunicadecizia. Concluzionam astfel ca dureaza 45 de zile pentru ca prima etapa sa fieindeplinita, urmand sa aiba loc si dizolvarea propriu zisa.


Am radiat firma srl asociat unic, in anil 2012.Aceasta sa facut in 2 etape fara lichidator.Dizolvarea s-a facut conf art 222-1 (b).In cererea de dizolvare am trecut motivul si trecerea patrimoniuli in administrarea mea persoana fizica.In hotararea de radiere se dispune ca s-a respecte hotararea de dizolvare.In acest caz ce fac cu patrimoniul(cladirea) si care sunt caile de a intabula cladirea.Cladirea a fost scoasa de la impozit persoana juritica?!


In cazul unui SA, fara activitate cu un bun imobil in patrimoniu. 91% actionar o firma, restul de 8 % persoane fizice. Se doreste dizolvarea si lichidarea firmei, cum se va repartiza patrimoniul format din acel bun imobil ?


În cazul dizolvării voluntare a unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.


În cazul unei societăţi cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta poate hotărî şi înregistra la registrul comerţului, o dată cu dizolvarea societăţii şi lichidarea patrimoniului acesteia, fără a fi necesară numirea unui lichidator.


Dizolvarea şi radierea voluntară a unei societăţi cu răspundere limitată cu asociat unic se poate efectua în două etape, respectiv: - înregistrarea cererii privind dizolvarea voluntară şi lichidarea simultană; - înregistrarea cererii de radiere din registrul comerţului a societăţii cu răspundere limitată, ca urmare a dizolvării voluntare şi lichidării simultane.


În a doua etapă, cererea de radiere a societăţii cu răspundere limitată se înregistrează la registrul comerţului după trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a deciziei asociatului unic privind dizolvarea şi lichidarea simultană a societăţii cu răspundere limitată.


Etapa a-II-a 1. Cererea de radiere (original); 2. Hotărârea de repartizare a activelor rămase după plata creditorilor luată prin votul unanim al asociaţilor/membrilor (original); 3. Dovada publicării hotărârii de dizolvare în Monitorul Oficial al României. Confirmarea se efectuează de ORC Teritorial; 4. Situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri, certificată de persoanele autorizate potrivit legii (copie); 5. Certificatul de înregistrare şi certificatul constatator de autorizare (originale); 6. Dacă este cazul: hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a respins opoziţia şi/sau o împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).


Lichidarea voluntara fara lichidator (denumirea ei exacta din lege fiind dizolvare si lichidare simultana cf. art 235 din Legea 31/1990) este solutia cea mai simpla. Nu ai nevoie de un lichidator dar ai nevoie de expert contabil. Poate fi chiar expertul tau contabil cel care indeplineste formalitatile.


Fima nu moare singura niciodata. Nu dispare in neant, nu o sterge cineva miraculos din evidenta ONRC. Ce se intampla in majoritatea cazurilor este faptul ca ONRC o dizolva din oficiu, dar nu o si radiaza. Multi confunda notiunile astea: dizolvare, lichidare, radiere.


Asociații sau acționarii entității pot hotărî dizolvarea, lichidarea și radierea firmei. O astfel de decizie este adesea greu de luat, și este de la sine înțeles că persoanele implicate își doresc o soluție cât mai simplă și rapidă, care să limiteze pierderile de timp și bani.


Hotărârea de dizolvare reprezintă procesul de încetare a activității și deschiderea procedurii de lichidare a patrimoniului social. Din momentul dizolvării, în cadrul entității nu se mai pot întreprinde noi operațiuni, interdicție care se aplică din ziua expirării termenului fixat pentru durata societății ori de la data la care dizolvarea a fost hotărâtă de adunarea generală sau declarată prin sentință judecătorească. Societatea își păstrează personalitatea juridică pentru operațiunile lichidării, pană la terminarea acesteia.


Lichidarea voluntară fără lichidator (denumirea ei exactă din lege fiind dizolvare și lichidare simultană cf. art 235 din Legea 31/1990) este soluția cea mai simplă. Alegând acest tip de lichidare nu ai nevoie de un lichidator, dar ai nevoie de expert contabil.


Vom trata aici primele situatie, cea in care o societate se dizolva si se lichideaza simultan. Aceasta situatie difera de varianta de dizolvare voluntara si lichidare cu numire de lichidator prin faptul ca asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei si astfel nu este necesara interventia unui lichidator. 2ff7e9595c


 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


© 2023 by Zoe Marks. Proudly created with Wix.com

bottom of page